De ene switch is de andere niet

Verschillende criteria bepalen de keuze van uw netwerk oplossing. De snelheid van de switch is uiteraard belangrijk. Hierbij spelen zowel de interne ‘backplane’ snelheid als de externe aansluitingen (100Mb/Gbit/10Gbit/Fiber/Infiniband,...) een belangrijke rol.

Maar nog belangrijker voor uw keuze zijn de functionaliteiten zoals het beheer, QoS, VLAN, failover, hoe modulair is de switch, kan hij makkelijk worden uitgebreid, hoe werkt hij samen met andere switches, ... Het veilig en betrouwbaar doorgeven van de bits en bytes in uw netwerk zijn immers primair.

Switches kan men verdelen in 3 categorieën:
   

Edge switches 

Hierop worden de client toestellen aangesloten. De edge switches staan vaak in het gebouw verspreid, bijvoorbeeld per stack in een patchkast op elke verdieping. De poorten zijn meestal 100Mb, maar Gbit to the desk maakt stilaan zijn opwachting. 

Core switches

De Core switch is het dragende onderdeel waarop de verschillende edge switches, servers en belangrijke componenten worden aangesloten, meestal met Gbit of 10Gbit aansluitingen (koper en/of fiber). Dit is vaak een chassis based oplossing die ook layer 3 based routing ondersteunt om VLANs te kunne opbouwen die uw netwerk in verschillende logische entiteiten opsplitst. De core switch is de verkeersagent in het hart van uw netwerk waar alle data bij elkaar komen. Hij zal instaan voor de beveiliging en scheiding in het netwerk (bvb via VLANs) en voor de QoS (Quality of Service) waarbij bepaald wordt welk verkeer voorrang krijgt. Deze laatste functionaliteit is met name cruciaal in VoIP netwerken waar de telefoongesprekken absolute voorrang moeten krijgen. Eventueel is deze ontdubbeld uitgevoerd voor maximale uptime.

 

Closet switches

Indien er zeer veel gebruikers zijn, wordt de client QoS van de edge switches weggenomen en naar een afzonderlijke switch verplaatst om de nodige performantie te bieden. Deze switches worden dan ‘closet’ switches genoemd. Ze komen echter alleen in zeer grote netwerken voor met duizenden aansluitingen.

Mobile Access levert u niet alleen
advies bij het bepalen van de actieve componenten, maar kan u ook bijstaan bij het implementeren van gestructureerde bekabeling (koper en/of fiber) en elektrische bekabeling. Zo kan u uw hele netwerk in vertrouwen aan ons overlaten.


Schrijf u in op onze

eZine voor IT-professionals


Ik schrijf me in!

Mobile Access 

Uw ICT, onze passie

dé ICT partner voor alle producten, oplossingen & services


25 jaar ervaring

35 ICT professionals

Premium ICT Consulting