Opgelet: nieuwe golf van virussen

28 augustus 2016

Banner_virus

We brengen u graag op de hoogte van een nieuw ransomware virus dat zich de omloop doet en al veel bedrijven en thuisgebruikers in België besmet heeft.

Het gaat hier om het virus ‘Wildfire Ransomware’. Dit virus komt binnen via een mail die afkomstig lijkt van een transport bedrijf. De mail is zeer correct opgesteld. U moet dan op een link klikken waarbij U een Word bestand moet openen. Dit bestand bevat een macro waarmee het virus wordt ingeladen op de computer! Op eerste zicht lijkt er niks aan de hand want de mail kan niet geopend worden. Maar op de achtergrond zal het virus beginnen met encrypteren.

VOORBEELD VAN DE MAIL DIE HET VIRUS BEVAT:
Virusmail---650

De mail is beleefd en netjes opgesteld en bevat vaak zelfs adresgegevens van het bedrijf dat ze willen infecteren. Dit allemaal om vertrouwen te scheppen bij de eindgebruiker die deze mail krijgt. De mail is vaak afkomstig van een ‘transportbedrijf. Ze gebruiken soms ook een andere naam, maar het gaat altijd over een pakket/brief die niet afgeleverd kon worden. In bovenstaand voorbeeld gaat het om een onbetaalde factuur.

Het lijkt ons zeer waarschijnlijk dat de inhoud en afzender van de mail regelmatig kan veranderen. Het blijft dus uitkijken voor verdachten e-mails van bijvoorbeeld een bank, advocatenkantoor, PostNL, BPost, …

Gelieve NOOIT in een mail een link te openen als deze verwijst naar een bijlage!

Bij twijfel stuur de desbetreffende mail altijd naar remote-support@mobileaccess.be. Wij zullen nagaan of deze mail gevaarlijk is of niet.

Wat gebeurt er als het virus is ingeladen?

  • Het virus zal alle netwerk drives en lokale schijven infecteren.

  • U kan bestanden niet meer terugkrijgen.

  • U moet beroep doen op een backup om de bestanden terug te krijgen.

  
Mobile Access kan u informeren over aanvullende beveiligingsmethoden om te zorgen dat het virus niet geactiveerd kan worden binnen jullie netwerk.

U kunt hierover altijd vrijblijvend contact opnemen.Schrijf u in op onze

eZine voor IT-professionals


Ik schrijf me in!

Mobile Access 

Uw ICT, onze passie

dé ICT partner voor alle producten, oplossingen & services


25 jaar ervaring

35 ICT professionals

Premium ICT Consulting